Άνναμπελ

fight-moon-light-night

(απόσπασμα από διήγημα)

Κάτω από εκείνη τη χλομάδα του φεγγαρόφωτος, όλα μού φαίνονταν αλαφροΐσκιωτα, αλλόκοσμα. Η ιδιότητα που είχε ο ήλιος να τονίζει τη δυναμική των αντικειμένων, αλλά και των προσώπων, ανήκε σ’ ένα κομμάτι που απέφευγα γενικά: την ημέρα. Δεν συμπαθούσα τόσο τις αφέγγαρες νύχτες. Μου φαίνονταν βαρετές. Αλλά αντίθετα, οι νύχτες με φεγγαρόφωτο ήταν οι αγαπημένες μου. Θυμάμαι που συχνά περπατούσα ανάμεσα στις πυκνές συστάδες των δέντρων στο μεγάλο δάσος δίπλα στο σπίτι μου κι έβλεπα τις κορυφές των δέντρων ν’ ασημίζουν κάτω από το μεταλλικό φεγγάρι, ενώ τα ξέφωτα, γυμνά σημεία χωρίς δέντρα, εδώ κι εκεί, φωτοβολούσαν τη χλομάδα της κρύας σελήνης.
Περπατούσα ξυπόλητη στο νοτισμένο γρασίδι και μου άρεσε ν’ αυξάνω σταδιακά ταχύτητα ώσπου, μ’ ανοιχτά χέρια, να κατηφορίζω με ορμή το ξέφωτο, κατρακυλώντας στο μαλακό πράσινο χαλί της φύσης. Κι εκεί να ξαπλώνω, μισογελώντας βουρκωμένη, βουτηγμένη στη μαγεία της χαρμολύπης και να κοιτάζω μαγεμένη το φεγγάρι που μεσ’ απ’ τα βουρκωμένα μάτια μου έμοιαζε καθρέφτισμα θολό, σε σκοτεινή λίμνη.
Ο αέρας μύριζε παρελθόν και δόξα. Ξέρεις πώς είναι αυτή η μυρωδιά; Καυτή και οξεία, σαν το τσίριγμα του πιρουνιού στο γυμνό πιάτο ή της νευρικής κιμωλίας στον μαυροπίνακα. Έτσι φωνάζει και σ’ αφήνει ανήμπορο να κοιτάς τ’ άπειρο τ’ ουρανού.
(…)

-Ευλαμπία Τσιρέλη-

Βρείτε ολόκληρο το διήγημα στο νέο βιβλίο “Χρόνειρα. Παράξενες Διηγήσεις & αδέσποτα ποιήματα”, που κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

 

Επιτρέπεται η ηλεκτρονική αναδημοσίευση μόνο εφόσον αναδημοσιευτεί το πλήρες κείμενο, με ξεκάθαρη απόδοση στη συγγραφέα Ευλαμπία Τσιρέλη,  μαζί με σύνδεσμο στην παρούσα σελίδα. Απαγορεύεται κάθε είδους έντυπη αναδημοσίευση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχουν κυρώσεις σύμφωνα με τον Νόμο 2121/1993.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s