
Η αξία της ανάγνωσης
Όλοι γνωρίζουμε την αξία και τα εφόδια που δίνουμε στο παιδί μεγαλώνοντάς το με το storytelling. Η προφορική αφήγηση ή η ανάγνωση από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου είναι ευεργετική για την πνευματική και συναισθηματική του ανάπτυξη.
Τα παραμύθια είναι διδακτικά όχι με τον τρόπο που είναι τα σχολικά βιβλία, αλλά διδάσκουν μέσα από τις ιστορίες των ηρώων τους. Δίνουν μαθήματα για τη φιλία, την πίστη, την αγάπη, την οικογένεια, ενισχύουν αρετές όπως η ειλικρίνεια, η τιμιότητα, το θάρρος, η ευγνωμοσύνη, η ευγένεια.
Βοηθούν το παιδί να κοινωνικοποιηθεί ευκολότερα μιας και γνωρίζει από μικρό πλέον τις αποδεκτές και απορριπτέες συμπεριφορές. Αναπτύσσει καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων και κριτική σκέψη, μαθαίνει να ξεχωρίζει το καλό από το κακό, το δίκαιο από το άδικο, τη δύναμη από την αδυναμία, το θάρρος από τη δειλία, την τιμωρία από την επιβράβευση, την πονηριά από την ευθύτητα, την ενοχή από την αθωότητα.
Αποκτά αγαπημένους ήρωες και ταυτίζεται μαζί τους. Η μυθοπλασία οξύνει τη δημιουργικότητά του και τη φαντασία. Μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει γρηγορότερα και γίνεται επιδέξιο στο γραπτό λόγο. Ωριμάζει συναισθηματικά και λύνει τις απορίες του, βρίσκοντας απάντηση σε πολλά ερωτήματά του, αντιμετωπίζει τις φοβίες και τις ανασφάλειές του και τελικά διασκεδάζει.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η όμορφη συνήθεια και από το ίδιο το παιδί όταν πλέον θα διαβάζει μόνο του. Το στοίχημα, δε, είναι να διαβάσει ο προέφηβος και ο έφηβος έπειτα. Η ηλικία-στοίχημα είναι κάπου γύρω στα 8-9. Εκεί που συνειδητοποιούν ότι μεγαλώνουν, αλλά και γνωρίζουν τις απίστευτες δυνατότητες και τη μαγεία της τεχνολογίας.
Το παιδικό βιβλίο, ξέρετε, δεν θα πρέπει να στέκεται αντίλογος στην τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής των παιδιών μας, έχουν γεννηθεί μέσα σε αυτήν και δεν θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε αρνητικά. Εντάξτε αρμονικά στη ζωή του την τεχνολογία παρέα με το βιβλίο. Μην του δείχνετε ότι το ένα αναιρεί το άλλο. Εξάλλου, ό,τι περιορίζουμε πολύ στα παιδιά, το κάνει πιο θελκτικό.
Το βιβλίο δεν θα πρέπει να γίνει υποχρέωση ή καταναγκασμός, αλλά ένας τρόπος να διατηρηθεί ο ανθρώπινος εαυτός, η βαθύτερη σκέψη, η συγκέντρωση του πνεύματος. Συμπεριφερθείτε σε ένα βιβλίο σαν να είναι το πιο μαγικό πράγμα στον κόσμο. Χαϊδέψτε το, μυρίστε το. Εξηγήστε πώς φτιάχνεται, την ιστορία του βιβλίου, της τυπογραφίας, πώς γράφει ένας συγγραφέας και πώς εκδίδει. Τα παιδιά πάντα ενδιαφέρονται για τις διαδικασίες και τις ιστορίες πίσω από την εικόνα. Πείτε τους ότι κάποτε δεν υπήρχαν βιβλία, δείξτε τους ότι και τα βιβλία είναι αποτέλεσμα μιας τεχνολογίας που δεν υπήρχε παλιά.
Και πέρα από τις παραινέσεις και τις επιταγές, φροντίστε αντί να λέτε, να δείχνετε. Ας υπάρχουν παντού βιβλία στο σπίτι, όχι μόνο στη βιβλιοθήκη του δωματίου του. Ας σας βλέπει το παιδί σας λίγη ώρα καθημερινά παρέα με ένα βιβλίο στον καναπέ, στο τραπέζι ή το βράδυ στο κρεβάτι και να είστε σίγουροι πως, αργά ή γρήγορα, αυτή η εικόνα θα του εντυπωθεί θετικά και θα κάνει το ίδιο.
____________________________
Ευλαμπία Τσιρέλη
συγγραφέας, writing coach
ΜΑ, Υπ. Δρ. Α.Π.Θ.
____________________________
Διαβάστε: