Περί του Σταυρού

stayros-tsireli-writing.jpg

Η θυσία, ο πόνος, η απόλυτη προσφορά, η κάθαρση, ενσαρκώνονται στο ιερό σώμα του Χριστού.
“Κουβαλάει τον σταυρό του”, λέμε. Μια έκφραση που σημειώνει πως κάθε άνθρωπος έχει έναν σκοπό, ένα τίμημα, μια προσωπική θυσία να επιτέλεσει. Μικρό ή μεγάλο σταυρό, κάθε άνθρωπος έχει από έναν.

Όλοι μας, και ιδιαίτερα όσοι θέλουμε να ονομαζόμαστε χριστιανοί, πρέπει να προσπαθούμε να διακρίνουμε αυτόν τον εσωτερικό σταυρό στους συνανθρώπους μας πριν τους κρίνουμε, πριν τους καταδικάσουμε, πριν τους κακολογήσουμε, ακόμα κι αν μας αδικήσουν (δύσκολο). Διότι, πολλές κακές πράξεις και συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα κάποιου μεγάλου σταυρού, βαθιά καρφωμένου στον Γολγοθά της ψυχής που κρύβει πολύ παλιά πράγματα.

Εξάλλου, οι ζωές όλων μας σχηματίζουν έναν σταυρό, με την οριζόντια δοκό να είναι οι διανθρώπινες σχέσεις και η θέση μας στον κόσμο, και με την κάθετη να είναι η σχέση μας με τον Θεό, η άνοδος του πνεύματος, η σύνδεσή μας με τα ουράνια, τα υπερβατικά, η σκέψη και το βλέμμα στον ουρανό. Όλοι, δηλαδή, τον ίδιο “σταυρό” κουβαλάμε.

©Ευλαμπία Τσιρέλη

Επιτρέπεται η ηλεκτρονική αναδημοσίευση μόνο εφόσον αναδημοσιευτεί το πλήρες κείμενο, με ξεκάθαρη απόδοση στη συγγραφέα Ευλαμπία Τσιρέλη, μαζί με σύνδεσμο στην παρούσα σελίδα. Απαγορεύεται κάθε είδους έντυπη αναδημοσίευση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχουν κυρώσεις σύμφωνα με τον Νόμο 2121/1993.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s