ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

H Eυλαμπία Τσιρέλη γράφει μελέτες, διηγήματα, ποίηση και παιδικά βιβλία. Είναι θεολόγος εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δασκάλα δημιουργικής γραφής & επιμέλειας κειμένου στο εργαστήρι συγγραφής ”Imaginarium” που έχει δημιουργήσει το 2014. Ως υποψήφια Διδάκτωρ Βιβλικής Θεολογίας στο Α.Π.Θ., ειδικεύεται στην αρχαία Μεσοποταμία και στα μυθολογικά και θρησκευτικά κείμενα. Συμμετέχει σε διεθνή ακαδημαϊκά συνέδρια όπου μιλά για τα αγαπημένα της θέματα που είναι η Βίβλος, τα ιερά δέντρα, τα σύμβολα και οι μύθοι. Πραγματοποιεί ομιλίες και σεμινάρια σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες πόλεις (ComicCon, ΦantastiCon πανελλήνιο συνέδριο για το φανταστικό, Ημερίδες, Θεολογικά συνέδρια, Σεμινάρια, TEDx), σχετικά με τη συγγραφή, τη λογοτεχνία και τη φαντασία, τη θεολογία και τη βιβλική αρχαιολογία, ενώ συχνά συνδυάζει τις δύο μεγάλες της αγάπες, τη Βιβλική θεολογία και τη λογοτεχνία του φανταστικού, διερευνώντας τη μεταξύ τους σχέση. Aγαπά την αστρονομία και τους αρχαίους πολιτισμούς. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων της, τα τελευταία τρία χρόνια είναι συντονίστρια της Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Μικρό χρονικό

Γεννιέται σε μια επαρχιακή πόλη, και γνωρίζει τα δάση και το βουνό από μικρή ηλικία. Η στενή επαφή της με τη φύση και το storytelling θα τη σημαδέψουν στην ενήλικη ζωή της. Στην εφηβεία ξεκινά γράφοντας και μελετώντας ποίηση, και στη σ
υνέχεια πειραματίζεται με την πεζογραφία, αλλά και με την ιστορικο-θεολογικο-λαογραφική αρθρογραφία.
Το 2004 ολοκληρώνει τις βασικές της σπουδές στη Θεολογία και το 2006 γίνεται δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Old Testament and Hebrew Language” στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Το 2013 ξεκινά να εκδίδει βιβλία. Ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, το οποίο εκδίδεται έναν χρόνο αργότερα με τίτλο “Το Ιερό Δέντρο. Οι Μύθοι και οι Συμβολισμοί του” (εκδ. Δαιδάλεος). Οι μεταπτυχιακές της σπουδές προεκτείνουν την οπτική της για τη φαντασία και τη λογοτεχνία, εμπλέκοντας στην κοσμοθεωρία της τους μύθους της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής και τον βιβλικό κόσμο.
Ξεκινά να ασχολείται με τη φιλολογική και λογοτεχνική επιμέλεια βιβλίων, ενώ πραγματοποιεί ανοιχτές ομιλίες για τη λογοτεχνία, και ειδικότερα τη λογοτεχνία του φανταστικού, την αρχαιολογία της θρησκείας και τη θεολογία, και συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια.
Την ίδια χρονιά οργανώνει το πρώτο θεματικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Φαντασίας και Τρόμου στη Θεσσαλονίκη. Συντονίζει και συμμετέχει σε συλλογικές εκδόσεις. Δημιουργεί τη ραδιοφωνική εκπομπή "Abibliophobia" σε διαδικτυακό ραδιόφωνο όπου αφηγείται παλιές διάσημες λογοτεχνικές ιστορίες και παραμύθια. Πειραματίζεται και σε webtv με ερασιτεχνική τηλεοπτική εκπομπή επιστημονικού ενδιαφέροντος όπου φιλοξενεί σημαντικούς επιστήμονες όπως τον αείμνηστο αστροφυσικό Γιάννη Σειραδάκη.
Το 2014 δημιουργεί το πρώτο εξειδικευμένο δια ζώσης Εργαστήρι Συγγραφής και Επιμέλειας κειμένου στην Ελλάδα. Το εργαστήρι συγγραφής Imaginarium μετράει μέχρι σήμερα πάνω από 300 αποφοίτους.
Την ίδια χρονιά, συμμετέχει στη μετάφραση για το νέο κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης στη νέα ελληνική από την Ελληνική Βιβλική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Νida και τη UBS.
Το 2015 ξεκινά να εκδίδει, σε συνεργασία με τις εκδόσεις iWrite, ανθολογίες διηγημάτων των μαθητών της.
Το 2016 πραγματοποιεί ομιλία για τη μελέτη της “Το Ιερό Δέντρο” στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου. Το 2017 ένα μεγάλο όραμα, που κυοφορεί η ίδια επί χρόνια, γίνεται πράξη μαζί με άλλους συνοδοιπόρους: το Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα δημιουργεί και συντονίζει την πρώτη επίσημη Λέσχη Ανάγνωσης Φαντασίας στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης συμβάλλοντας στην εξάπλωση του είδους και τη γνωριμία του κοινού με αυτό.
Την ίδια χρονιά γίνεται δεκτή ως υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, στον Τομέα της Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας, με σύμβουλο καθηγητή τον Μιλτιάδη Κωνσταντίνου.
Η ομιλία της στην TEDxAUTH το 2018, συνοψίζει συμβολικά ό,τι έχει καταφέρει μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Από το 2017 εργάζεται ως εκπαιδευτικός θεολόγος σε ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης στη μέση βαθμίδα.
Το τελευταίο διάστημα έχει εφαρμόσει τη δημιουργική γραφή και τη φαντασία σε διδακτικά πλάνα στην εκπαίδευση, έχει διδάξει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με τη στήριξη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας ΑΠΘ Βασιλικής Μητροπούλου, έχει συμμετάσχει σε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών με τη στήριξη του Πολύβιου Στράντζαλη συντονιστή Θεολόγων Κεντρικής Μακεδονίας, έχει κάνει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια, και πραγματοποιεί κάθε χρόνο ομιλίες στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Σταθμός στη συγγραφική της καριέρα αποτελεί η συνεργασία της με τον βιογράφο του J.R.R.Tolkien, Colin Duriez, ο οποίος προλογίζει και το τελευταίο της βιβλίο “Δέντρα και Δάση της Μέσης Γης. Μυθολογία, Συμβολισμός, Αναφορικότητα” (εκδ. Δαιδάλεος).
Σήμερα, το 2021, έχει ολοκληρώσει το δεύτερο επίπεδο της σύγχρονης εβραϊκής γλώσσας με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, οδεύει προς την ολοκλήρωση της διδακτορικής της διατριβής, συνεχίζει τη σπουδή στα σύγχρονα εβραϊκά με τη Χρυσούλα Παπαδοπούλου στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την αστρονομία, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο e-learning πρόγραμμα αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ “Αρχαίοι Πολιτισμοί της Εγγύς Ανατολής” και μελετά την ακκαδική γλώσσα. Συνεργάζεται με το Πατριαρχικό Ίδρυμα μελετών σε εκπαιδευτικά προγράμματα υπό την καθοδήγηση της Ιωάννας Κλιάρη.
Καμαρώνει τους μαθητές της και τα βιβλία τους, και συνεχίζει να ζει πολλές ζωές γράφοντας και διαβάζοντας.

Evlampia Tsireli is a writer (studies, short stories, poetry, children’s literature), educator and writing coach.

She is the creator of the Imaginarium Writing Workshop, where she teaches writing and editing since 2014.

She is a PhD candidate in Biblical Literature and Religion at the Aristotle University of Thessaloniki, with a master’s degree in Old Testament Interpretation. Her main field of study is myths and mythical symbols of ancient Mesopotamia in religion, such as the tree and the serpent.

She teaches religion in middle school since 2017. She participates in international academic conferences where she talks about her favourite topics, namely the Bible, sacred trees, symbols and myths. She also conducts talks and seminars in Thessaloniki, Athens and other cities (International Book Fairs, ComicCon, FantastiCon, Tedx) about writing, literature and imagination, and often combines her two specializations, Biblical theology and fantastic literature.

Among her various activities, she is one of the founding members of the Fantasmagoria Fantasy Festival of Thessaloniki, and coordinator of the Fantasy Literature Reading Club at the Central Municipal Library of Thessaloniki.

A highlight of her writing career so far is her collaboration with J.R.R. Tolkien’s biographer, Mr. Colin Duriez, who writes the introduction for her latest study “Trees and Forests of Middle-Earth”.