ΜΕΛΕΤΕΣ

Το Ιερό Δέντρο στη Βίβλο και στο πολιτισμικό περιβάλλον του Ισραήλ

Τρίτη έκδοση, Αρμός https://armosbooks.gr/shop/filosofia/dokimia-meletes/to-iero-dentro/ 2021.

Η πρώτη επιστημονική μελέτη στον ελλαδικό χώρο που αναζητά τις μυθολογικές και θρησκειολογικές καταβολές των δέντρων του Παραδείσου στο βιβλίο της Γένεσης, ανιχνεύοντας στο μονοπάτι της Βιβλικής Αρχαιολογίας και Ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης το σύμβολο του δέντρου στους λαούς της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Στο διαπολιτισμικό αυτό πλαίσιο αναλύονται και συγκρίνονται με σαφήνεια τα διάφορα χαρακτηριστικά του δέντρου ως συμβόλου, αναδεικνύονται και αξιολογούνται πολιτισμικές ομοιότητες και διαφορές στα κείμενα και την εικονογραφία, και παρατίθενται πορίσματα.
Παράλληλα, πραγματοποιείται μια απόπειρα να αναδειχθεί η σημασία των δέντρων στη ζωή του ανθρώπου διαχρονικά, καθώς και η σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος, η οποία καταδεικνύεται κρυστάλλινα μέσα από τους συμβολισμούς που έδωσε ο άνθρωπος στο δέντρο και στις μυθικές ιστορίες που το περιέχουν.

ΣυγγραφέαςΕυλαμπία Τσιρέλη
Σελίδες178
Διαστάσεις14 x 21 cm
Εκδοτικός ΟίκοςΕκδόσεις ΑΡΜΟΣ 2021ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΓΗΣ. ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΟΤΗΤΑ

Η Ευλαμπία Τσιρέλη σε αυτή τη μελέτη της, όχι μόνο περιγράφει με ακρίβεια τη σημασία των δέντρων στη ζωή και το έργο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, αλλά ανοίγει και ένα εντελώς νέο πεδίο έρευνας και ανακάλυψης νέων πτυχών του έργου του, συνδέοντας το πλούσιο ερευνητικό της πεδίο των αρχαίων μυθολογιών -ευρωπαϊκών και μεσοποτάμιων- αλλά και το βιβλικό, που αμφότερα ήταν οικεία και αγαπητά στον καθηγητή. Το βιβλίο της, μεταφέρει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο συμβόλων, εικόνων, μύθων, μοτίβων και αρχετύπων, βαθιά ριζωμένων στην ανθρώπινη σκέψη και φαντασία. Το δέντρο, όπως η ίδια ανακαλύπτει και αποκαλύπτει στους αναγνώστες, έχει έναν καθόλα ζωτικό ρόλο σε αυτό το γοητευτικό μωσαϊκό.
-από την εισαγωγή του βιβλίου, Colin Duriez, συγγραφέας και βιογράφος του J.R.R.Tolkien

Not only is the importance of trees to J.J.R. Tolkien’s life and work well described by Evlampia Tsireli, but she opens up new areas of discovery by connecting her already rich theme with ancient mythologies, both European and near-eastern, and biblical writings familiar to and loved by Tolkien. Her book takes you into a deeply connected world of symbols and images, myths, motifs, and archetypes deeply rooted in human thought and imagination. The tree, she reveals, forms an essential part in this enchanting ancient pattern.
-Introduction by Colin Duriez, editor, author and biographer of J.R.R. Tolkien-

ΣυγγραφέαςΕυλαμπία Τσιρέλη
Σελίδες120
Διαστάσεις14 x 21 cm
Εκδοτικός ΟίκοςΕκδόσεις iWrite 2018

ΤΟ ΙΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ. ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ

This image has an empty alt attribute; its file name is 1058406_10202837480440147_23308164_n1.jpg

Το δέντρο είναι η τελειότερη έκφραση της ζωής. Αποτελεί σύμβολο της πορείας και του σκοπού του ανθρώπου. Από τον σπόρο στη μήτρα, σαν το δέντρο, έτσι και ο άνθρωπος έρχεται στη γη, μεγαλώνει και απλώνει τα κλαδιά του, ωστόσο ο δρόμος του είναι πάντα ένας και ανοδικός. Το βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι στον αρχαίο κόσμο και πραγματεύεται το Ιερό Δέντρο στους πολιτισμούς των Σουμερίων, Ασσυρίων, Βαβυλωνίων, Αιγυπτίων, Χαναναίων και Εβραίων.

Τι ποιότητες απέδωσαν στο σύμβολο του δέντρου οι αρχαίοι; Με ποιο τρόπο οι μυθολογικές παραστάσεις της Εγγύς Ανατολής αποδόθηκαν στο βιβλικό κείμενο; Ποιες είναι οι ρίζες των δύο δέντρων της ιστορίας του βιβλικού Παραδείσου; Τι ακριβώς ήταν το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού και τί το δέντρο της ζωής στον κήπο της Εδέμ; Ποια η σχέση τους με το φυτό του Γκιλγκαμές, το ασσυριακό δέντρο της ζωής και τα υπόλοιπα ιερά δέντρα; Όλα αυτά θα μας απασχολήσουν σε ένα ταξίδι στον χρόνο και στους μύθους, στην αναζήτηση της αθανασίας, της γνώσης και του χαμένου Παραδείσου.

ΣυγγραφέαςΕυλαμπία Τσιρέλη
Σελίδες142
Διαστάσεις14×21 cm
Εκδοτικός ΟίκοςΕκδόσεις Δαιδάλεος 2014
εξαντλημένο