ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Εκπαιδευτικές Δράσεις στο Μάθημα των Θρησκευτικών

και στη Δημιουργική Γραφή στο σχολείο


🌿2022-’23 3ο Σύμφωνο Συνεργασίας με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών: “Παλαιογραφία, το Ταξίδι της Γραφής

Με μαγιά το επιτυχημένο πρόγραμμα “Ταξίδι της Γραφής, ψηφιοποίηση χειρογράφων” (βλ. παρακάτω) που ολοκληρώσαμε πριν δύο χρόνια και που βραβεύτηκε, με παράλληλη συμμετοχή των έργων των μαθητών σε έκθεση που εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.

Ά Φάση: στον Όμιλο Δημιουργικής Γραφής τα παιδιά γράφουν ιστορίες και εργάζονται στην τέχνη της χειρόγραφης γραφής. Μελετώνται βυζαντινοί κώδικες, μικρογραφίες και χειρόγραφα που φιλοξενεί το Πατριαρχικό Ίδρυμα.

Η επίσημη ανάρτηση του Σχολείου.


«Τα Αόρατα Χριστούγεννα» – νέο e-book από τον Όμιλο Δημιουργικής Γραφής

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής του Γυμνασίου του Σχολείου μας, για άλλη μια χρονιά, γράφουν χριστουγεννιάτικες ιστορίες, αυτή τη φορά με θέμα: «Τα Αόρατα Χριστούγεννα».

Χριστούγεννα που δεν φαίνονται, Χριστούγεννα δύσκολα, ανθρώπων που δεν μπορούν να γιορτάσουν όπως όλοι, αλλά και Χριστούγεννα αναπάντεχα με το θαύμα να συμβαίνει στην καρδιά, πολλές φορές με μια στάλα μαγείας. Σε όλες τις ιστορίες το παιδικό χαμόγελο περιμένει υπομονετικά, τα παιδικά χέρια σταυρώνουν για μια ευχή. Και όλες οι ευχές εισακούγονται! Κάποιες από τις ιστορίες συνοδεύονται από παραδοσιακά χαϊκού (είδος ιαπωνικής ποίησης με τρεις στίχους και αριθμό συλλαβών 5-7-5).

Μπορείτε να διαβάσετε online ή να κατεβάσετε το βιβλίο σε pdf και να το τυπώσετε, εδώ: https://bit.ly/3jd3elS

Η ανάρτηση του Σχολείου: https://bit.ly/3WDsa4B


Ένα μήνυμα για τα Χριστούγεννα.


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΚΟΛΛΑΖ -στη διδακτική ενότητα του ΜτΘ “Το κακό στον σύγχρονο κόσμο2022

Οι μαθητές προβληματίζονται, μαθαίνουν να διακρίνουν το ηθικό και το φυσικό κακό, δημιουργούν κολλάζ με εικόνες που εκφράζουν όψει του κακού και όψεις του καλού. Κατανοούν ότι το κακό είναι επιλογή που μπορεί κάποιος να μην κάνει, αλλά και ότι οι κακές πράξεις διορθώνονται μετανοώντας εμπράκτως και μετουσιώνοντας σε καλό.


Συμμετοχή και διάκριση στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ (2020-2021) | Διαβάστε:e-book “Κάνω χώρο στην καρδιά”

Από τους 100 εκπαιδευτικούς ανά την Ελλάδα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, η δράση μας εντάχθηκε στις καλύτερες 10 δράσεις. Το παραδοτέο παρουσιάστηκε σε ειδική ημερίδα με καλεσμένους καθηγητές και φοιτητές του πανεπιστημίου του Wisconsin των ΗΠΑ, τον κ. Κωνσταντίνο Μπίκο, Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, τον κ. Κωνσταντίνο Κορναράκη, καθηγητή Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τον Dr. Robert Enright εμπνευστή του προγράμματος.

Στο πλαίσιο λοιπόν του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής που συντονίζω στο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, μαθητές και μαθήτριες από την α’ και β’ γυμνασίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, έγραψαν ιστορίες που προσεγγίζουν τη δύσκολη έννοια της συγχώρησης πολύπλευρα.

🌿Μπορείτε να δείτε τη δουλειά των παιδιών εδώ (e-book): https://read.bookcreator.com/6pv6x…/WGO7OAlWRRCLCBbz863PiQ

🌿Περισσότερα για το σπουδαίο έργο του προγράμματος, μπορείτε να μάθετε εδώ: https://forgiveness.gr/. Υπεύθυνη: κα Πέλη Γαλίτη, PhD, Εκπαιδευτική Σύμβουλος, Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Wisconsin.


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Κιβωτός του Νώε. Μια Σύγχρονη Ιστορία». Παράλληλη δράση στο ΜτΘ. Συνεργασία με το Πατριαρχικό ίδρυμα Πατερικών Μελετών 2021-΄22

Ηλεκτρονική Εφημερίδα “ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ” read online – συνεντεύξεις με τους εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή.

Επίσκεψη στο ΠΙΠΜ και Παρουσίαση δράσης σε επιστημονική ημερίδα – βίντεο


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Ψηφιοποίηση Χειρογράφων, υλικά γραφής και το ταξίδι της επιβίωσης ενός αρχαίου χειρόγραφου, μέσω της τεχνολογίας, έως σήμερα. Το Ταξίδι της Γραφής». Παράλληλη δράση στο ΜτΘ. Συνεργασία με το Πατριαρχικό ίδρυμα Πατερικών Μελετών 2020-΄21

1η φάση – Μαθητές μας διασώζουν αρχαία χειρόγραφα!

2η και 3η φάση – εισήγηση σε επιστημονική Ημερίδα «ΘΕΟΛΟΓΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».

Βράβευση στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών 

Αφιέρωμα στην Εφημερίδα Μακεδονία – Μαθητές «αποκωδικοποιούν» αρχαίους χειρόγραφους κώδικες (φωτ.)

Συνέντευξη στην ΕΡΤ3 και στην εκπομπή ο3.

Έκθεση «Η Φύση στην Τέχνη. Το παράδειγμα ενός Βυζαντινού χειρόγραφου» στο Σισμανόγλειο Μέγαρο παρουσία του Οικ. Πατριάρχη και ομιλία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης


E-BOOK “ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ” read online Όμιλος Δημιουργικής Γραφής Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ 2020-’21.


E-BOOK “O ΑΙΩΝΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ” read online Δραστηριότητα στο μάθημα των Θρησκευτικών με θέμα τους Μακαρισμούς. Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ 2020-’21.