Imaginarium THE EVENT | ιστορία 10 χρόνων και νέα έκδοση

Φέτος (2023-2024) γιορτάζουμε τα 10 χρόνια του Εργαστηρίου μας, με μια μεγάλη εκδήλωση με φιλανθρωπικό σκοπό, όπου θα παρουσιάσουμε μια συλλεκτική έκδοση και, φυσικά, θα σβήσουμε τα κεράκια της τούρτας μας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε το 2014, δειλά τότε, όταν κανένα άλλο τόσο ολοκληρωμένο και μεγάλο εργαστήρι γραφής δεν λειτουργούσε. Πολύ γρήγορα, ο κόσμος το εμπιστεύθηκε και το αγάπησε, ενώ το πρόγραμμα έδινε καρπούς ήδη από το 2015 με την έκδοση της πρώτης ανθολογίας διηγήματος.

Κάθε χρόνο, με κάθε νέο κύκλο σπουδαστών, έθετα έναν στόχο: να γίνομαι πρώτα εγώ καλύτερη. Να μελετώ και να πειραματίζομαι ως συγγραφέας, ώστε να μπορώ έπειτα να μεταδώσω στους μαθητές. Έμαθα πολλά και από τους ίδιους με τον καιρό. Ο καλύτερος τρόπος, λένε, για να μάθεις σε βάθος κάτι, είναι να το διδάξεις. Ωστόσο, ένας δάσκαλος συγγραφής πρέπει να είναι και συγγραφέας. Διότι, άλλο το εργαλείο της δημιουργικής γραφής και η εφαρμογή της σε διάφορους γνωστικούς τομείς, και άλλο η συγγραφή ενός ολοκληρωμένου διηγήματος, νουβέλας, μυθιστορήματος.

Το εργαστήρι, χρόνο με τον χρόνο, μεγάλωνε τόσο πολύ που δεν το πίστευα. Και άλλες συλλογές διηγημάτων προέκυψαν, πολλές ιστορίες, πολλές ασκήσεις, πολλές παρέες, ζεστές φιλίες, ανθρώπινες σχέσεις. Μία μικρή οικογένεια ή, μάλλον, μία μεγάλη οικογένεια αφού, 10 χρόνια τώρα, οι σπουδαστές που έχουν περάσει από τις φυσικές και διαδικτυακές αίθουσες είναι πάνω από 400. Οι περισσότεροι από αυτούς ολοκλήρωσαν και τον κύκλο των προχωρημένων και εξέδωσαν διήγημα σε συλλογική έκδοση του Εργαστηρίου αλλά και προσωπικά βιβλία. Από αυτούς, κάποιοι έμειναν στα μαθήματα δια βίου• μία δια βίου σχέση, οι μαθητές που έγιναν φίλοι και έχουν το Imaginarium βαθιά μέσα στην καρδιά τους ως κομμάτι της ζωής τους.

Αν μπορούσα να πω τι κατάφερα 10 χρόνια τώρα με αυτό το εργαστήρι, μέσα από πολλούς αγώνες, επιμονή και υπομονή -όπως και πολλές προσπάθειες να κρατήσω ακέραιη τη δουλειά μου, να την προστατέψω και να τη μεγαλώσω-, θα ήταν η αγάπη. Δεν θα ήταν ούτε οι ικανότητες ούτε τα βιβλία. Η αγάπη, η εμπιστοσύνη, και αυτά που μοιράστηκα με τους ανθρώπους που πέρασαν από το εργαστήρι. Αυτά με μεγάλωσαν, αυτά με έκαναν καλύτερο άνθρωπο αλλά και καλύτερη συγγραφέα, γιατί συγγραφέας γίνεσαι όταν έχεις ζήσει.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που στήριξαν και μεγάλωσαν το εργαστήρι όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα η χώρα είναι γεμάτη με σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής, κάτι που ήταν αδιανόητο ακόμα και το -όχι και τόσο μακρινό- 2014. Χαίρομαι λοιπόν για αυτό, και χαίρομαι που το Εργαστήρι Συγγραφής Imaginarium παραμένει ακόμα στην κορυφή. Και αν αναρωτιέστε πώς, θα σας πω τη μυστική συνταγή: αγάπη, έρωτας για τη γραφή, αλήθεια, ευγένεια, υπομονή, ειλικρίνεια, μικρά σίγουρα βήματα και στόχος, όραμα. Αν δεν υπάρχει σκοπός, δεν υπάρχει και δρόμος. Ε, χρειάζεται και λιγάκι αντίληψη και φαντασία!

Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, τη νέα συλλεκτική ανθολογία μικροδιηγημάτων, το 10ο συλλογικό βιβλίο του Εργαστηρίου μας, που έχει τίτλο Φως & Σκοτάδι Σκοτάδι & Φως-, από τις εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ!

Αυτό το βιβλίο διαβάζεται με όποια σειρά θέλετε. Φτιάξαμε 2 εξώφυλλα έτσι ώστε καθένας, αντιστρέφοντας και αναποδογυρίζοντας το βιβλίο, να επιλέξει σε ποια πλευρά θέλει να ξεκινήσει την ανάγνωση: στο φως ή στο σκοτάδι.

Γράφουν 49 απόφοιτοι συγγραφείς του Εργαστηρίου, που επιλέχθηκαν ανάλογα με τη χρονιά που αποφοίτησαν. Προτεραιότητα δόθηκε σε εκείνους που αποφοίτησαν εντός της πανδημίας, που δεν είχαν την ευκαιρία να χαρούν μια παρουσίαση ανθολογίας και τελετή αποφοίτησης όπως συνηθίζουμε να κάνουμε κάθε χρόνο, αλλά και σε κάποιους “παλαίμαχους” που έχουν στηρίξει το εργαστήρι δια βίου. Συμμετέχω κι εγώ με 2 κείμενά μου σε αυτό το βιβλίο και είναι από τις σπάνιες φορές που γράφω σε ανθολογία του Εργαστηρίου.

Κάθε συγγραφέας γράφει 2 μικροδιηγήματα των 300 λέξεων ακριβώς, ένα για το φως και ένα για το σκοτάδι, 100 κείμενα στο συνολο. Το φως και το σκοτάδι, έχουν αποδοθεί από τον κάθε συγγραφέα με διαφορετικό τρόπο, κυριολεκτικά ή αλληγορικά, συμβολικά, συναισθηματικά.

Η πρεμιέρα του βιβλίου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στο The Dubliner, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στις 12:00

Στη μεγάλη αυτή εκδήλωση, θα συγκεντρώσουμε χρήματα από την πώληση των αντιτύπων ώστε να αγοράσουμε παιδικά βιβλία για σχολεία της χώρας μας που τα έχουν ανάγκη. Σε αυτόν τον σκοπό, συνεργαζόμαστε με το Library4all 🙋‍♀️🙋‍♂️και το βιβλιοπωλείο The Green Lama. 💚

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφείς: Θεόφιλος Αμοιράδης, Λία Αμπατζή – Καρύδα, Νίκος Βογιατζής, Χρυσάνθη Βουδούρη, Ευγενία Βραγγάλα, Θάνος Γερακόπουλος, Λίνα Γεωργίου, Αθηνά Γκαλίτσιου, Κωνσταντίνος Γκανετσίδης, Σοφία Γκρέκα, Χριστιάνα Γραμματικούδη, Νικολέττα Εμμανουηλίδου, Παναγιώτης Ζιάκας, Μυρτώ Θεοδώρογλου, Αλέξανδρος Θωμαΐδης, Ελπίδα Κανελλίδου, Βίκυ Καπετανούδη, Αφροδίτη Καριοφύλλη, Δημήτρης Κασσερόπουλος, Γιώργος Καφαντάρης, Δανάη Κοτζαμάνογλου, Αίγλη Κωνσταντά, Ιωάννης Λαζαρίδης, Ιωάννα Μαγοπούλου, Στέλιος Μαρμελούδης, Στέργιος Μαρούλης, Ελένη Μόσχου, Δημήτρης Μπέττας, Λαμπρινή Νταβέλη, Ελένη Παμπουκίδου, Ιωάννα Παύλου, Σταυρούλα Σαριόγλου, Ευγενία Σαρρή, Σμαράγδα Σαχπαζίδου, Ραφαέλα Svensson, Ειρήνη Αλεξάνδρα Σερ, Καλλιόπη Σημαδοπούλου, Αναστασία Σκούλη, Χρήστος Σπελέτας, Ειρήνη Σταυρίδου, Νίκος Τάσκος, Δημήτρης Τζαφέρης, Κωνσταντίνος Τσακιράκης, Άννα Τσιαπούρη, Σιμωνίδης Φλέσσας, Άννα Φωτίου, Άνοιξη Χατζηελευθερίου, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, Έβελιν Ψάλτη, και η Ευλαμπία Τσιρέλη.

Επιμέλεια κειμένων: Ευλαμπία Τσιρέλη

Εκδόσεις: ΚΥΦΑΝΤΑ

Επιμέλεια έκδοσης: Γιάννης Χουτόπολος

Εξώφυλλα: Ρόζα Παπουτσάκη-Ράπτη – Atelier Origin)

Σας ευχαριστώ

Ευλαμπία Τσιρέλη
Περισσότερα για το Εργαστήρι


🔸️10 χρόνια μαθημάτων
🔸️Πάνω από 400 απόφοιτοι
🔸️10 συλλογικές εκδόσεις
🔸️Πάνω από 200 τυπωμένες ιστορίες
🔸️1 μεγάλο όνειρο: Imaginarium