Ενσωμάτωση

macro-snowflake

Πλησιάζουν Χριστούγεννα. Το χιόνι πέφτει απαλό στους δρόμους, στις σκεπές, στα πάρκα. Σκεπάζει όλα τα σημεία της πόλης, υπερήφανο που μπορεί και έχει πρόσβαση σε όλα τα στενά, στις χαραμάδες, στις μυτερές στέγες, στις καμινάδες, στις σχάρες των υπονόμων, στα λεπτά σύρματα του τραμ και στις γραμμές, στα θαρραλέα φύλλα και στους ντροπαλούς θάμνους, στις καμπύλες των νυμφών στα σιντριβάνια, στα κορμιά των αγαλμάτων στις πλατείες, στις πολεμίστρες και στα κανόνια του κάστρου, στις οροφές των τρένων, στα καλαθάκια των ποδηλάτων, ανάμεσα στις μπούκλες των μαλλιών των κοριτσιών, στα καπέλα και στους ώμους των αστυνομικών, στα λιονταρίσια πόδια των σφηκών της Βασιλικής Ακαδημίας, στο καταπράσινο γρασίδι στον λόφο του Αρθούρου και στους αυστηρούς, απότομους βράχους, στις χρυσές χαίτες των μονόκερων δίπλα στην Ιατρική σχολή και μπροστά απ’ τον καθεδρικό ναό του Σεν Τζάιλς στο Βασιλικό Μίλι.

Στέκεται η νιφάδα ακίνητη, λευκή, πολύπλοκη στη γοητεία της, να στολίσει ό,τι ποθεί να ακουμπήσει. Κι όλο φωνάζει τους φίλους της να έρθουν, να χαρούν μαζί της. Σφιχταγκαλιάζονται να πλέξουν μαζί εκείνο το παχύ λευκό στρώμα που καλύπτει όλες τις ασχήμιες και κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν. Και το λευκό αυτό στρώμα των νιφάδων παίρνει το σχήμα αυτού που σκεπάζει. Γίνεται η καμπύλη στον γοφό της αγαλματένιας κόρης, η μπούκλα του κοριτσιού, η χαίτη του μονόκερου. Παίρνει τη δύναμη του αντικειμένου και την κάνει για λίγο δική του, στο βασίλειο του Χειμώνα.

Κι εγώ, από τους τυχερούς, ζω τον τρίτο μου χειμώνα ακόμη ζωντανός, εδώ, κάτω από τη στέγη του μεγάλου καθεδρικού, παρατηρώντας την ομορφιά του χιονιού. Είναι δύσκολη η επιβίωση στο κρύο και η τροφή δυσεύρετη, αλλά ο κύριος Μπλαίρ φροντίζει γι’ αυτό. Έχει αρχίσει να σκοτεινιάζει, παρόλο που είναι ακόμα απομεσήμερο. Κουρνιάζω κάτω απ’ το φτερό μου να ζεσταθώ μέχρι να με πάρει ο ύπνος και να ονειρευτώ, για άλλη μια φορά, ότι γίνομαι άνθρωπος.

Ευλαμπία Τσιρέλη

Επιτρέπεται η ηλεκτρονική αναδημοσίευση μόνο εφόσον αναδημοσιευτεί το πλήρες κείμενο, με ξεκάθαρη απόδοση στη συγγραφέα Ευλαμπία Τσιρέλη, μαζί με σύνδεσμο στην παρούσα σελίδα. Απαγορεύεται κάθε είδους έντυπη αναδημοσίευση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχουν κυρώσεις σύμφωνα με τον Νόμο 2121/1993.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s